Hur mycket cyklar du – och hur mycket skulle du kunna tänka dig att cykla? Att lämna bilen är bra för både miljön och individen, för att istället ta sig fram på två hjul.

På Trafikverket står det ”Att ersätta korta bilresor med att cykla eller gå är ett bra sätt att spara på miljön och dessutom förbättra resan”. Vidare menar de på att hälften att alla bilresor är kortare än fem kilometer, någonting man kan gå eller cykla istället. Detta har en otroligt stor betydelse för miljön och om du än inte överväger att cykla är det någonting du snarast bör göra. Detta är även någonting du själv kommer att vinna på i längden också.

Har du ingen cykel? Det kan vara kostsamt att köpa in en cykel men med tanke på att du tjänar in bensinpengar och/eller kollektivtrafikpengar  så kommer du snart få tillbaka det du lagt ut. Dessutom kan du komma ner i pris genom att köpa din cykel på nätet, köp din cykel på Cykloteket.se till exempel.

Självklart är det även ens stadsdel som har ett ansvar för att få sina medborgare att cykla istället för att köra bli. Det man kan göra då är att ordna med bra cykelbanor och uppmuntra ett cykelbeteende. En stad som arbetar för detta är Lidköping. I en artikel från Sveriges Radio rapporterar man att Lidköpings kommun kommer att arbeta för att minska biltrafiken i orten med 20 procent fram till 2020. En lösning de har är att erbjuda en låsbar cykelparkering, så att man kan cykla till bussen och ta den där, istället för att ta bilen hela vägen. Även i Falun har man arbetat mot att allt fler ska cykla och några som nappade på detta var tvättföretaget Tvätta Lätt. De använder elcykel istället för bil när de arbetar, någonting som gör de till en stor förebild för landets andra företag.


Glöm inte heller hjälmen!