Om du drömmer om ett hus med ett stort tillhörande garage finns det alla möjligheter att göra det verkligt. För att kunna köpa en bostad behöver du ansöka om bolån. Gör ekonomisk kalkyl över alla kostnader innan du slår till.

Om du är en sann bilfantast vill du garanterat ha ett hus med ett stort garage. För att få drömhuset med tillhörande garage behöver du ansöka om bostadslån och få det beviljat för att drömmen ska bli verklighet. Det första du behöver göra i steget mot ett beviljat bolån är att ansöka om ett lånelöfte. Då får du en indikation på hur mycket du skulle kunna få låna till en bostad. När du har ett lånelöfte kan du buda på ditt drömhus och när du har vunnit budgivningen kontaktar du den aktuella banken och ansöker om ett bolån för det specifika objektet. Olika banker har olika villkor när det kommer till bolån. När du lånar pengar av banken måste du betala en ränta på pengarna som du lånar. Du kan antingen ha en rörlig ränta eller en bunden ränta.

Kontantinsats till bolån

För att kunna få ett bolån och köpa ett hus behöver du ha en kontantinsats. Du får inte låna mer än 85 procent av bostadens pris. Det övriga 15 procenten är kontantinsatsen. Det finns en del som tar ett privatlån till kontantinsatsen, ett lån utan säkerhet. Det bästa är om du har den summan sparad sedan tidigare eller att den kommer från försäljningen av din nuvarande bostad. Tänk på att beroende på hur mycket du lånar finns det olika amorteringsregler. Du måste amortera på ditt bostadslån om du har lånat mer än 50 procent av priset på bostaden.

Tips inför bostadsköpet:

  • Räkna på vad du har råd med.
  • Bestäm vad som är ett rimligt pris att betala för ditt drömboende.
  • Ta höjd för kontantinsats.

Gör en ekonomisk kalkyl

När du ska köpa bostad och ansöka om lån är det bra om du räknar på vad hela kalaset kommer att kosta dig i månaden. Det är månadskostnaden som är det väsentliga. Du måste ha råd att kunna betala ränta och amorteringar samtidigt som du ska ha tillräckligt mycket pengar över till mat och andra nödvändigheter. Du kanske vill kunna spara lite pengar också.