När du har kört på leriga skogsvägar är bilen sällan ren när du kommer hem. För att få bilen riktigt ren är en högtryckstvätt bra att använda. Investera i en högtryckstvätt som passar dina behov.

Om du har varit ute och kört din bil på blöta leriga väggar bör du tvätta den omgående. Det är perfekt att använda en högtryckstvätt när bilen är riktigt skitig. Det finns högtryckstvättar som passar hemmafixaren och proffsanvändaren. Det finns väldigt många olika modeller, försök hitta en som passar för dina behov. Det finns modeller med 1-fas eller 3-fas samt med eller utan slagvinda. Om du exempelvis är i behov av en högtryckstvätt som spolar hetvatten och som kan bygga upp ett högt tryck ska du välja en modell som har högre bar. Det finns både hetvattentvättar och kallvattentvättar. Om vattnet är varmt underlättar det rengöringen eftersom smuts löses snabbare. Du behöver heller inte lika mycket rengöringsmedel om vattnet är varmt. Det finns också stationära och portabla högtryckstvättar. Tänk på att ju mer vatten tvätten orkar skicka iväg desto mer lättanvänd och effektiv är högtryckstvätten.

Arbeta metodiskt

Summer,Car,Washing.,Cleaning,Car,Using,High,Pressure,Water.När du ska tvätta bilen med din högtryckstvätt ska du hålla munstycket minst 30 centimeter från karossen och helst ha en vinkel på ungefär 45 grader. Om du har det kommer smutsen lättare att skjutsas av från karossen. Högtryckstvätten är mest effektiv när vattenmängden och trycket är tillräckligt stort. Tänk på att arbeta metodiskt när du tvättar bilen. När du ska börja tvätta börja spola nedifrån och upp, då rinner den upplösta smutsen lättare ner eftersom karossen under är ren. Tänk alltid på att en för kraftig stråle kan ge lacksläpp eller slita upp en skada som redan finns. Du kan ta för vana att alltid spola av bilen med ett normalt vattentryck för att garanterat ha fått bort all smuts. Förutom bilar kan du tvätta fasaden på olika byggnader med en högtryckstvätt.

Tips för att undvika skador

När du använder en högtryckstvätt ska du inte använda ett fräsmunstycke som ger en kraftigt roterande stråle. Det ökar risken för lackskador på bilen. Det är också bra att tänka på att inte spola med en högtryckstvätt direkt vid dörrlister eftersom vatten kan tränga in och då finns det en risk att listerna hamnar snett.