Motorsporten har haft ett starkt fäste i Sverige, som på senare år dock sjunkit. Under 1900-talet arrangerade Sverige ett flertal motortävlingar: mellan världskrigen mindre tävlingar med statusen av Grand Prix, och 1970 formel 1-vm i Småland, vilket blev en viktig racerbana. Formel 1 hade sina glansdagar i Sverige under 1970-talet, och försvann 1978. Motortävlingarna anordnades under mellankrigstiden i Stockholm, och hölls om vintern på igenfrusna sjöar. Även efter kriget anordnades internationella tävlingar i Sverige, då i Kristianstad och Karlskoga.

Motorsport

Under senare år har intresset för snöskoter ökat i Sverige, vilket faktiskt är en året runt-sport. Vad som räknas till genren motorsport kan tyckas väl liberalt, eftersom somliga inkluderar både båtar och flygplan. Utöver det dominerar såklart bilar och motorcyklar.

Exempel på de olika tävlingsmöjligheterna inom motorsport för bilar är exempelvis rally, olika typer av racing (till exempel dragracing) och karting. För motorcyklar finns grenar som dragbike, trial, speedway och minimoto. Båtsport innefattar offshore, aquabike och rundbana.  När man racear tävlar man mot varandra i fråga om hastighet. Man kan också tävla i icke-racing, som t ex freestyle motorcross.

Sveriges framgångar på den internationella motorsportarenan: kända spelare

Joakim Bonnier var den första svenske spelaren som tävlade i formel 1 när han deltog Italiens Grand Prix 1956, och 1959 blev han den förste svensken att vinna VM-tävling (som han vann i Nederländerna).

Under 1980-talet var Stefan Johansson, ”Lill-Lövis”, Sveriges största hopp. Han var den enda svenska föraren som tävlat för det italienska teamet. Efter Johansson rådde stiltje bland de svenska talangerna på den internationella arenan. Björn Wirdheim blev det stora hoppet 2003, för att sedan misslyckas kapitalt. Bland de svenska världsmästarna i rally märks Björn Waldegård 1979, och Stig Blomqvist 1984. Sveriges riktiga guldkort i detta avseende är dock inom speedway, där Tony Rickardsson tog hem sju VM-titlar mellan åren 1994 och 2005.

Motorsport hemma

För den som inte själv befinner sig på proffsnivå, finns det många andra saker att göra inom motorsport. Man kan tävla hemma på gatan eller mecka med hojen i garaget. Eller varför inte ställa till med lådbilsrally för de allra yngsta? Annars kan man alltid börja tävla med gräsklipparen…