Kör du ofta i skog och mark? Nattetid kan det vara svårt att se vägen ordentligt, speciellt när sommarsolen försvunnit och vintern nalkas. Som tur är finns det extraljus att införskaffa till bilen med ordentligt LED-ljus som gör att du ser när du kör.

När du kör mycket ute på landsbygden eller i skog och mark är det väldigt viktigt att du ser vägen ordentligt framför dig, speciellt som vilda djur kan hoppa fram när som helst utan förvarning. Men har du LED-extraljus från Extraljuskungen på bilen kan du känna dig mer säker, dessa strålkastare låter dig se längre fram och du får bättre ljus även åt sidorna. Extraljus är dessutom något som är värt att ha året om, och inte bara i mörkare årstider även om det såklart är mest viktigt att ha ljuset på höst och vinter. Kör du mycket i obebodda miljöer är det till exempel inte säkert att det finns gatubelysning såsom i en tät skog, och då spelar det ingen roll vilken årstid det är – du kommer få svårt att se i alla fall. Kanske är det just därför som polisen i polisregion Nord under det senaste halvåret fått in över 500 anmälningar om hur ljust bilarnas extraljus blivit stulna, vilket Sveriges radio rapporterar om.

Populärt med extraljus

När du ska välja extraljus till bilen är det bra att känna till vad som är viktigt att tänka på. Bland annat ska du inte tro att extraljus idag är såsom de var förr när det bara fanns runda, ganska stura strålkastarliknande lampor att välja på, utan idag finns massvis av varianter i en rad olika skepnader. De är riktigt snygga faktiskt och går att anpassa efter vilken typ av bil man kör! Dessutom kan det vara roligt att veta hur LED-ljus och extraljus på bilen är så pass populärt i Pakistan att man där till och med smyckar sina bilar med ljusen som dekoration även om själva lamporna inte behövs för sitt ljussken.

Därför bör du välja LED-lampor

Den främsta anledningen till att skaffa sig extraljus till bilen är enligt tidningen Mestmotor för att få det bättre ljusutbytet och visst är det vanligast att se extraljus på landsbygden snarare än i staden av förklarliga skäl. Med extraljus kan du snabbt se om ett vildsvin, en älg eller ett rådjur är på väg rakt ut i din körbana och hinner snabbt bromsa in i god tid eftersom du ser dem på längre avstånd. En annan fördel med att välja LED-extraljus är att dessa är mer miljövänliga än halogen och xenon, plus att LED-lamporna går att designa i mer kompakt design utan att efterskänka effekten – dessutom är dessa mer lättplacerade och kan bli en snygg detalj på bilen samtidigt som du ser bättre!