Allt fler klarar inte sitt körprov när de kör upp. Dessutom är många fler dåligt förberedda när de kommer för att göra det. Detta kostar både eleverna och Trafikverket pengar och resurser. Vad kan man göra för att sporra en anhörig att göra det lilla extra och faktiskt lyckas ta sitt körkort?

Motorintresserade finns det gott om i vårt avlånga land, men trots detta är det allt färre som klarar att ta körkort. Enligt en artikel i Expressen är det färre än hälften som lyckas med uppkörningen på första försöket och många som kommer till körprovet är dessutom illa förberedda.

bil-husUnder första delen av förra året klarade ungefär 47 procent uppkörningen för B-körkort, visar statistik från Trafikverket. På endast tre år är detta en minskning med cirka sju procentenheter och sedan 2006 har andelen godkända prov i körning minskat med nästan tio procentenheter.

Det kräver en hel del resurser från både Trafikverket och eleverna att färre klarar av körprovet, eftersom dessa förbrukas i onödan. Lägger man tid och pengar på en bra utbildning i stället för att göra många prov blir det dessutom tryggare i trafiken då de nya förarna som kommer ut på vägarna är bättre förberedda och utbildade i alla moment som krävs. Trafikskoleelever har dessutom en väsentligt högre frekvens när det kommer till godkännande på provet – det visar statistik som redogörs för i denna artikel i Sveriges Radio.

Forskare ska nu se över vad som kan göras för att vända trenden kring körproven och andelen underkända prov, mer om det här.

Till den som snart har körkortet i sin hand

Vad kan man då ge i present till den som är motorintresserad och står i beredskap till att ta sitt körkort? Kanske något som sporrar och får personen i fråga att känna att hen snart är i mål med kortet i handen samt att det är mödan värt? Här hittar du massor av presenter till den kommande föraren och varför inte en keyfinder? Annat kan vara:

  • Ett par extra körlektioner förbetalda och bokade
  • En snygg rattmuff till den kommande bilen
  • En ny plånbok med hedersplats åt det nya körkortet
  • En summa som hjälper på vägen till att köpa en bil
  • Ett set med prov och böcker att träna med innan provet