Kommunen i Västerbotten vill få fler kommunalanställda att välja cykeln framför bilen, därför vill man nu erbjuda cykel som förmån – men erbjudandet kommer ha en del regler.

Att välja cykeln framför bilen är både ett bättre val miljömässigt och kroppsligt. Samtidigt som miljön slipper påfrestande avgaser så får du som cyklar mer vardagsmotion och en bättre hälsa. Så att kommunen i Västerbotten starkt överväger att erbjuda sina anställda cykel som förmån är inte så förvånande. SVT skriver bland annat om hur politikerna här har tittat på andra kommuner där man redan infört denna förmån och sett hur detta initiatv har uppskattats – därför vill man inte vara sämre här.

Hyr eller köp cykel

Vad kommunen vill erbjuda sina anställda är att de efter vissa regler ska kunna antingen hyra eller köpa en cykel att ta sig till arbetet på. Planen med erbjudandet är att man ska få just motion och en bättre hälsa, på väg till jobbet samt att man då vill minska antalet bilresor till förmån för att öka andelen hållbara resor inom kommunen. Vad man dock inte ännu kommit fram till är exakt vilka regler och regleringar som ska finnas för att man ska kunna få ta del av erbjudandet, men det är något man jobbar på. En sak som emellertid är spikad är att cykel inte ska få kosta mer än dess marknadsvärde, både när man vill hyra eller köpa. Likaså ska medarbetare som väljer cykeln bruttolöneavdrag varje månad och kommer att förmånsbeskattas. Men när den avtalade låneperioden av, eller hyrperioden, är avklarad får medarbetaren själv välja om hen vill tillbaka sin cykel eller köpa loss den.