Bilsport är kanske inte den största sporten som finns i Sverige, men det finns många som är intresserade och de som faktiskt är det brukar vara lite extra engagerade när det kommer till kritan. Nu jobbar man för att intresset bland unga ska öka, och att sporten ska fortsätta växa bland den stora massan.

När vi tänker på bilsport är det kanske rusande däck, sprutande grus eller bränt gummi vi tänker på. Höga hastigheter, snabba däckbyten i depåerna och kläder fullkomligt täckta av sponsorernas logotyper. Ja, det är kanske så en del av bilsporten ser ut i dagsläget. Det är en väldigt speciell familj, och två av de starkaste bilsporterna skulle man kunna säga är Formel 1 samt folkrace. Vi kan ju direkt konstatera att Formel 1 inte är en sport man börjar med helt enkelt, det krävs otroligt mycket för att man ska kunna sätta igång. Tänk bara på alla dessa kostnader:

  • Ett Formel 1-fordon kostar väldigt mycket att bygga och det mesta behöver bytas ut väldigt ofta, vilket gör att fordonet blir en dyr historia. Råkar man också krascha ökar kostnaderna rejält då man behöver reparera eller bygga helt nytt.
  • Det krävs ett helt team av människor som jobbar med bilen vid varje depåstopp, och alla dessa mekaniker behöver förarna hela tiden ha med sig. Många personer som alla vill ha lön.
  • Att frakta ett stort Formel 1-fordon världen över och dessutom få med sig alla de tillbehör och reservdelar som behövs är ingen billig historia set heller.

Som vi förstår finns det mycket pengar i Formel 1, och kanske är det därför de har så många och stora sponsorer, för att få det att gå runt ordentligt. Vi förstår också att detta inte är en sport vem som helst kan börja utöva, det krävs mycket resurser. Men folkrace kan man ägna sig åt! Där kan du ta en helt vanlig bil och bygga om den på ett sätt som gör att den passar för folkrace, här gäller det att inte vara rädd för att trimma motorn! I folkrace ska man gärna ha lite äldre bilar, och att köpa en begagnad bil för att göra den till sitt folkrace-projekt är ingenting som är särskilt ovanligt. Om du vill hitta en stor del av Sveriges bilhandlare ska du kolla in Bilweb.se där det annonseras för mängder av begagnade bilar. Där kan du garanterat hitta något att göra till ditt projekt! Någonting som bilsporten är i stort behov av är att unga intresserar sig för det och engagerar sig, så att intresset går i arv från en generation till en annan. Och om fler kvinnor kom in i sporten skulle även det vara riktigt bra, eftersom det är flest män som sysslar med bilsporter. Men det genomförs också en hel del satsningar, bland annat har Idrottslyftet satt in resurser för att kvinnliga förare ska lyftas fram och få en tydligare och bättre roll inom bilsporten, en fantastisk satsning! Du kan läsa mer om det i den här artikeln.