Att reparera bilen när den är trasig och att serva den emellanåt, är extremt viktigt för att bilen ska kunna gå så långt som möjligt. Om man inte ser till att bilen är i bra skick kan det även bli problem när bilen ska besiktas.

När man ska serva sin bil eller om bilen behöver lagas, bör man ta bilen till en märkesverkstad, som vet exakt hur de ska ta hand om det bilmärke man har. Annars kan det hända att bilen får fel behandling, vilket leder till fler skador på lång sikt. Detta blir inte bra när man ska ta bilen till Bilprovningen. Nya personbilar behöver bisiktas första gången när fordonet är tre år, andra när det är fem och därefter varje år.

På besiktningen testar man på utsidan reflexer och backspeglar. Även de lampor som är viktiga för trafiksäkerheten kontrolleras. Dessa är bland annat bromsljus, strålkastare och blinkers. Man tittar även på motorutrymmet för att se om det läcker bränsle. Alla bilar bör även ha en varningstriangel i bilen, vilket de på besiktningen kollar om man har. Under fordonet kontrolleras stommen, så att den inte är rostig eller skadad. Man kontrollerar även synliga delar av bromsarna. Man undersöker framvagnen och bakvagnen, styrsystem, bromsledningar, fjädring och däck. Hjulen ska också sitta fast och vara monterade på rätt sätt. Mönsterdjupet på däcken kontrolleras även.

Efter kontroll av fordonet sker en provkörning. Besiktningstekniken kontrollerar här vindrutetorkare, vindrutespolare, hastighetsmätaren, bromsarna och signalanordningen. Om man vill så kan man åka med på provkörningen så att man kan ställa frågor om bilen direkt till besiktningsteknikern. Bromsarna testas även i ett bromsprov. Där tar man reda på om bromsarna fungerar lika bra på varje sida och om bromsarna är tillräckligt starka för att stoppa bilen på rätt sätt när bromspedalen trycks ned. Ett test av parkeringsbromsen görs också.